ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΈΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ…ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ

Ο κ. Νεκτάριος το 1993, σε ηλικία μόλις 23 ετών, είχε ένα ατύχημα με τη μηχανή του που ναι μεν δεν του αφαίρεσε τη ζωή αλλά του δημιούργησε πολλά προβλήματα. Οι άσχημες οδηγικές εμπειρίες τον έχουν κάνει τώρα, στην ηλικία των 48 ετών σοφότερο. Μας προτρέπει όμως σοφοί και σωστοί να γίνουμε μέσω της παιδείας και λιγότερο από την κακή εμπειρία γιατί πολλές φορές τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά και μη αναστρέψιμα.
Σας παραθέτουμε τη συνέντευξη που έδωσε στην υπεύθυνη Digital Marketing της μαθητικής εταιρίας μας, Ειρήνη Λέφα.

-Πώς συνέβη το ατύχημα εκείνο το βράδυ του 1993 και τί θέλετε να μας πείτε γι΄αυτό;

Ένα βράδυ τελειώνοντας τη δουλειά μου ξεκίνησα να πάω σπίτι μου. Όμως, εξαιτίας ενός ασυνείδητου οδηγού που ήταν μεθυσμένος και της παραμέλησης από μέρους μου να φορέσω κράνος κατέληξα στην εντατική με πολλαπλά τραύματα σε όλο το σώμα μου, ιδιαίτερα στο κεφάλι αλλά και με τον κίνδυνο να μου κόψουν το πόδι… Η κατάστασή μου ήταν πολύ σοβαρή και για αυτό τον λόγο χρειάστηκε να διακομιστώ στο νοσοκομείο της Πάτρας. Ακόμα και σήμερα ταλαιπωρούμαι λόγω του συγκεκριμένου ατυχήματος και δεν είναι λίγες οι φορές που αναπολώ τον καιρό πριν συμβεί το ατύχημα. Επίσης, μετανιώνω γιατί εάν φόραγα το κράνος δεν θα είχα όλα αυτά τα προβλήματα που με συνοδεύουν ακόμα και σήμερα. Λόγω του συγκεκριμένου χτυπήματος στο κεφάλι και της βλάβης που μου προκάλεσε έχω μπει από τότε άλλες δύο φορές στην εντατική!
-Σας είχε συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα προηγουμένως;

Πριν όχι, μετά από αυτό, ναι. Ήμουν με έναν φίλο μου με το αυτοκίνητο και πηγαίναμε κανονικά στον δρόμο μας, όταν κάποιος «έξυπνος» σκέφτηκε να κάνει αναστροφή στον δρόμο. Όπως έκανε την αναστροφή τού «έμεινε» το αυτοκίνητο. Σε αυτό συνέβαλαν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες. Εμείς, επειδή δε φορούσαμε ζώνη, μετά τη σύγκρουση «σκάσαμε» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Του φίλου μου του βγήκε το σκαλπ και εμένα μου σκίστηκε το μάγουλο πολύ κοντά στο μάτι. Τώρα θα μου πεις φοράς ζώνη;; Κάποιες φορές από τη βιασύνη μου όχι, αλλά όταν είναι να ταξιδέψω, από τον φόβο μου, φοράω. Αλλά όλα τα μεγάλα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη! Πρέπει πάντα να φοράμε ζώνη και κράνος!
-Θα δίνατε κάποια συμβουλή στους νέους οδηγούς; Αν ναι, ποια θα ήταν αυτή;

Αν αποφασίσετε να οδηγήσετε φροντίστε να μάθετε καλά την οδική συμπεριφορά. Θα πρέπει να σέβεστε τους πεζούς και να μάθετε πολύ καλά τα σήματα. Το κάθε σήμα έχει την ουσία του και πρέπει να το ακολουθούμε. Ο Κ.Ο.Κ. δεν έχει βγει τυχαία. Ο Κ.Ο.Κ. σε όλο τον κόσμο είναι ο ίδιος. Έχω οδηγήσει στο εξωτερικό. Έχω οδηγήσει στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Αυστραλία … ο Κ.Ο.Κ. είναι παντού ο ίδιος. Επίσης, δεν πρέπει στο δρόμο να κάνουμε εξυπνάδες και να αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες! Αν θέλετε ταχύτητες μεγάλες να τις κάνετε αλλά εκεί που πρέπει και όποτε πρέπει και όχι όποτε θέλετε εσείς. Θέλετε μηχανή; Υπάρχουν πίστες, μπορείτε να πάτε, να βάλετε τη στολή σας και να τρέξετε!
– Ακόμα και εκεί, όμως, δεν είναι επικίνδυνα;

Ναι μεν είναι επικίνδυνα, αλλά εκεί πλέον είσαι εσύ μόνος σου, εκεί θα μπεις με το κράνος και τη στολή σου, γιατί αλλιώς δεν επιτρέπεται, και από εκεί και πέρα η επιλογή είναι δική σου…
– Έχει τύχει ποτέ να δείτε κάποιο ατύχημα; Είχατε πάει να βοηθήσετε τους ανθρώπους που έπαθαν το ατύχημα;

Ανέβαινα το 2007 από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με το συνεργείο στο οποίο δούλευα. Στον δρόμο είδαμε ένα παιδάκι 7 χρονών μόνο του. Ένα παιδάκι μόνο του, ματωμένο, ο πατέρας του ήταν σοβαρά χτυπημένος μέσα στο αυτοκίνητο και η μητέρα του είχε φύγει από το αυτοκίνητο. Από το σοκ σηκώθηκε για να ψάξει βοήθεια; …Δεν ξέρω. Το παιδάκι όμως μου είπε ότι ήταν και η μαμά του εκεί. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να πάρουμε τηλέφωνο την αστυνομία, το ασθενοφόρο, να καθίσουμε εκεί για να κρατήσουμε το παιδάκι ζεστό, γιατί ήταν και χειμώνας, το κρατήσαμε μέσα και βάλαμε καλοριφέρ.
Καλό είναι όταν δεις έναν άνθρωπο κάτω να πας να τον βοηθήσεις, όμως να μην τον κινήσεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προστατέψεις τον χώρο του, να παίρνει ανάσες, να του μιλάς. Αν δεις ότι δεν μπορεί να σηκωθεί, μην τον βοηθήσεις, να τον έχεις κάτω μέχρι να έρθει ασθενοφόρο και άνθρωποι, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι πάνω σε αυτό. Αν φοράει κράνος, μην το βγάλεις! γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει γίνει μέσα. Πολλά παιδιά που φορούσαν κράνος και το έβγαλαν μετά το ατύχημα έχουν χαθεί…
Επειδή δουλεύετε στην Διάπλαση (κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Καλαμάτα), σε ένα χώρο δηλαδή, που είναι σχετικός με τα ατυχήματα, οι περισσότερες περιπτώσεις που έχετε δει είναι από μηχανές ή από αυτοκίνητα;

Οι μηχανές έχουν τα πιο σοβαρά ατυχήματα. Με τη μηχανή μπορείς να τραυματιστείς χωρίς καν να τρέχεις. Με τη μηχανή έχει σκοτωθεί ένας γείτονάς μου, ο οποίος σταμάτησε, πιάστηκε το πόδι του στο μασιπιέ της μηχανής, έπεσε, χτύπησε το κεφάλι του πάνω στο δάπεδο και πέθανε.
– Οπότε το κράνος πρέπει να το φοράμε και αφού κατέβουμε από τη μηχανή;

Το κράνος πρέπει να το φοράτε πριν ανέβετε στη μηχανή και να το βγάζετε αφού κατέβετε.
– Εμείς στο σχολείο έχουμε δημιουργήσει μια εικονική επιχείρηση και προωθούμε μία καινοτόμα λύση-προϊόν το » noctua kit». Δηλαδή, ένα έξυπνο σύστημα επικοινωνίας του κράνους με τη μηχανή ώστε το τελευταίο να μην ξεκινάει εάν ο αναβάτης δεν φοράει το κράνος του. Πώς σας φαίνεται ή ιδέα;

Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή και σωστή ιδέα. Όπως υπάρχουν στα αυτοκίνητα που δίνουν το σήμα να φορέσει ο οδηγός τη ζώνη… Αυτή είναι μια τεχνολογία που κάθε εταιρεία πρέπει να κάτσει και να τη συνδυάσει. Μπορεί και πρέπει να γίνεται η πώληση της μηχανής μαζί με τα κράνη. Αυτή τη στιγμή όποια μηχανή πωλείται, πωλείται χωρίς κράνος, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που πωλούνται με ζώνες και αερόσακους.
Επίσης, τα παιδιά πρέπει από μικρή ηλικία να μάθουν να φορούν κράνος και στο ποδήλατο. Στην Αυστραλία, αν πιάσουν ένα παιδί χωρίς κράνος γράφουν κλήση στους γονείς του και έτσι οι γονείς υποχρεώνουν τα παιδιά να φορούν το κράνος τους. Αν φορούν τα παιδιά κράνος στο ποδήλατο θα συνηθίσουν και θα φορούν και όταν πάρουν μηχανή.
Να φοράτε πάντα κράνος. Δεν θα γίνει και κάτι αν χαλάσει το μαλλί. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα να χαλάσει το μαλλί παρά να χάσεις τη ζωή σου.
– Έχετε απόλυτο δίκιο! Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε για εμάς και για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

Εγώ ευχαριστώ, ελπίζω να σας βοήθησα.

Advertisements